Galerija Štekl

V markantnem stolpu ob zvoniku gornjegrajske katedrale je urejen Muzej Štekl, zakladnica več muzejskih zbirk, ki hranijo etnološke in tehnološke eksponate.

Stolp Štekl je bil zgrajen leta 1578 kot obrambni in hkrati vhodni stolp v utrjen kompleks graščine v Gornjem Gradu. Danes je to še edini ohranjen del obrambnega obzidja, ki je konec 16. stoletja varovalo Gornji Grad pred turškimi vpadi. V pritličnem delu stolpa je galerija. Zgornje prostore krasijo štiri muzejske zbirke, ki hranijo predmete iz Gornjega Grada in okolice. V neposredni bližini muzeja je tudi gornjegrajska katedrala, največja baročna katedrala v Sloveniji.

Muzej Štekl, zakladnica gornjegrajske etnologije

Etnološka zbirka zajema tudi do 400 let stare eksponate iz Gornjega Grada in okolice. Predstavljeni so tudi skrbno ohranjeni predmeti iz Šokatnikove domačije. Med drugim stare statve iz leta 1846, ki počivajo že od leta 1954.

Zbirka fosilov in kamnin Panonskega morja

Zbirka fosilov in kamnin pripoveduje zgodbo o nekdanjem Panonskem morju, ki je pokrivalo tudi območje Gornjega Grada. Ob vznožju planine lahko marsikje naletimo na vulkansko lavo, ki gleda na površje, v njej pa je veliko fosilov, ki jih ni lahko oddvojiti. V muzeju lahko opazujemo zanimive geološke eksponate.

Zbirke v Škofijskem dvorcu

V pritličju ostanka dvorca, ki je povezan s katedralo, so še verska zbirka, zbirka vizitk in nekrajevnih razglenic ter zbirka starih fotografij Gornjega Grada.